13. september 2019

6 farger du bør bruke nå

Lurer du på hvilke farger du skal velge til din nettløsning? Her tar vi deg gjennom hvorfor fargevalg er så viktig og hvilke farger som er i vinden.

ER DET SÅ VIKTIG DA?

Farger er det første vi legger merke til og utgjør en stor del når vi bedømmer en nettsides troverdighet. De påvirker oss nemlig både fysisk og psykisk, slik som at grønn står for ro og natur, rød for kjærlighet og lidenskap, mens hvit gir oss assosiasjoner til renhet. 

Om du tenker etter vil du sikkert komme på at noen bransjer har de samme fargene i sin profil, og det er ikke uten grunn. Bedrifter innen helse har mye blått og turkis, som står for ro, omsorg og hygiene. Gul står for optimisme og glede, og blir ofte brukt i forbindelse med rimelige produkter og salg. Er det en farge som passer deg og din bransje bedre enn andre? 

Tenk over at fargepaletten skal gjenspeile din bedrift - hvordan ønsker du å fremstå? Alle grafiske elementer, logo og fargevalg bør følge det samme uttrykket. Når det gjelder antall farger bør man holde seg til 2 hovedfarger, og heller velge graderinger ut ifra disse. Det gir et mer rolig og harmonisk uttrykk. Svaret på overskriften om farger er viktig blir: Ja. Helt avgjørende.

6 FARGETRENDER

 
 
 
 
 
 
 
 

 

I fjor var årets farge en sterk lilla - ultra violet. Årets farge er noe roligere og heter korall. Kanskje det har en dypere mening nå som våre korallrev er utrydningstruet? Fargen er rolig og delikat, og den passer godt sammen med en annen farge som også har havet som tema; marineblå.


Gull er en farge som vi stadig ser klamrer seg til trendlisten. Det er kanskje ikke så rart hvis vi tenker på hva gull står for; luksus, fremgang, klasse og suksess. Hvilke bedrifter ønsker ikke dette? Gull og svart er som hånd i hanske, men hva med å prøve å tone det litt ned med jordfarger som også er en stor trend.


Jordfarger gir et avslappet og rolig uttrykk, og inkluderer jordfarger, grønntoner fra blader/gress/trær, gultoner slik som vi finner på korn, og havets farger. Det går fint å kombinere jordfargene med andre svake farger som for eksempel årets farge korall.

 
Rosa er en mye brukt farge om dagen, og da spesielt de duse rosafargene som kan matches med jordfarger. Rosa blir gjerne brukt i sammenheng med korallfargen eller at man tar i bruk flere rosafarger samtidig (se graderingstrenden). Spesielt er babyrosa og babyblå en mye brukt kombinasjon.

 
Gradering er en fin måte å leke med dine primærfarger. Kanskje du finner en ny grad av primærfargen du kan ta i bruk i flere grafiske elementer? Gradering minner om de andre fargene ved at det er hentet fra naturen. Gradering er nemlig noe vi ser flere steder i naturen, tenk på skyene i himmelen som danner flotte naturlige graderinger.


Disse tre fargene er kanskje de som skiller seg mest fra de andre fargene, da de ikke er hentet fra naturen. De skiller seg også fra de andre fargene ved at de gir uttrykk for mer energi. Fargene over gir også følelse av kreativitet, "noe fresht" og livlig.

Er du usikker på hvilke farger som passer din nettløsning? Det er et vanskelig valg, men vi tar dem hver dag. La oss hjelpe deg også!